Dementievriendelijk, wat kunnen we zelf doen?

Alzheimer Nederland en het Ministerie van VWS ontwikkelden de campagne Samen Dementie Vriendelijk. Klik op de foto hieronder om de commercial te bekijken.

Volg een korte training van 15 minuten

Het is goed om te weten hoe je signalen van dementie herkent en hoe je in zo’n situatie het beste kunt helpen. Neem eens een kijkje op de website samendementievriendelijk.nl en volg de training van 15 minuten. Het laat in het kort zien wat je kunt doen. In de test word je voor verschillende situaties gezet. Je komt iemand met signalen van dementie tegen op straat, in de bibliotheek of in het café, of op het schoolplein. Weet je wat jij kunt doen? 

Ezelsbruggetje

Om je alvast een beetje op weg te helpen: er is een ezelsbruggetje om mensen met dementie GOED te helpen.

Geruststellen: Stel iemand op een kalme toon gerust. 

Oogcontact: Maak oogcontact. Controleer of je begrepen wordt. Gebruik korte zinnen.

Even meedenken: Vraag of je mag meedenken, betrek hem of haar bij de oplossing en leef mee met de ideeën en wensen. Zeg wat je gaat doen. 

Dankjewel: Sluit het gesprek positief af.

Trainingen voor bedrijven 

Op de website van Samen Dementie Vriendelijk vind je ook gratis onlinetrainingen voor bedrijven. Denk aan de horeca, de tandarts, in de winkel, of bij de kapper. Dementie Vriendelijk geeft tegen een vergoeding ook groepstrainingen van 2,5 uur op locatie. Voor gemeenten zijn er scans om te kijken hoe de gemeente dementie vriendelijker kan worden. 

Stimuleer ook vrienden, familie en collega's om de training ‘Omgaan met dementie' te doen! Meer informatie vind je op Samen Dementievriendelijk

foto's: Samen Dementie Vriendelijk.nl

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen en artikelen?

Volg Filica op Facebook en LinkedIn.

Terug naar boven