Langer in uw huidige woning blijven

Langer thuis wonen met zorg, daar zal het in de toekomst steeds vaker over gaan. Het verlangen om langer in uw eigen huis te blijven wonen is begrijpelijk en gedeeld door velen, vooral naarmate we ouder worden.

Op deze website vindt u een nieuwe plek om te wonen met zorg. Vergelijk verpleeghuizen bij u in de buurt. Het kan zijn dat u nog niet verhuist, omdat er nog geen plek in het verzorgingshuis of verpleeghuis van uw keuze is.

Wanneer u langer in uw huidige woning blijft zijn er verschillende overwegingen en uitdagingen. Waaronder de fysieke omgeving, gezondheidszorg, sociale ondersteuning, financiële planning en op tijd oriënteren voor een verpleeghuis.   

 

1. Fysieke omgeving 

Toegankelijkheid en aanpassingen in huis

Het aanpassen van de woning kan ervoor zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen. Enkele voorbeelden: het weghalen van drempels, het plaatsen van bredere deuren, een tillift of aanpassingen in de keuken of badkamer. Informeer bij uw gemeente of de gewenste woningaanpassingen vergoed worden. Het valt onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Er kan wel een eigen bijdrage gevraagd worden. 

Veiligheid 

Het minimaliseren van valrisico’s is van belang. Denk aan goede verlichting, anti-slip vloeren en het verwijderen van obstakels. Ook andere zaken kunnen bijdragen aan veiligheid in huis, zoals een douchekruk en handgrepen, keramische of inductie kookplaat en een alarmknop.  

 

2. Gezondheidszorg 

Gezonde leefstijl 

Het bevorderen van gezonde leefstijlgewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding, draagt bij aan een betere gezondheid op de lange termijn. 

Toegang medische zorg

Het behouden van regelmatig contact met huisartsen en specialisten.  

Begeleiding bij het regelen van zorg 

U kunt ondersteuning krijgen bij het regelen en organiseren van zorg. Een cliënt ondersteuner kan bijvoorbeeld hulp bieden. Hebt u nog geen zorgindicatie dan vraagt u deze hulp aan bij uw gemeente. Anders kunt u met het zorgkantoor contact opnemen. Wanneer de diagnose dementie vastgesteld is, hebt u recht op een casemanager dementie. Zij bieden ondersteuning, geven advies en helpen bij het regelen van zorg. Een mantelzorg makelaar inschakelen is ook een optie, dat is vergelijkbaar met een cliënt ondersteuner, met extra ondersteuning voor de mantelzorger.

Zorg aan huis 

Thuiszorg valt onder de basisverzekering en wordt betaald vanuit de zorgverzekeringswet. Er geldt geen eigen risico. U kunt zelf thuiszorg aanvragen bij een zorgaanbieder, of advies vragen aan uw huisarts of bij het sociale wijkteam. Verzorging en verpleging thuis wordt verleend door een wijkverpleegkundige. Een wijkverpleegkundige helpt bijvoorbeeld bij het douchen en aankleden, wondverzorging en naar het toilet gaan.  

Medicatie

Het correct en tijdig innemen van medicatie is essentieel. Medicijnherinneringen en wekelijkse pillendozen kunnen hierbij helpen. 

 

3. Ondersteuning

Sociale interactie en emotionele steun

Het onderhouden van sociale relaties met vrienden, familie of buren is belangrijk om eenzaamheid te voorkomen. 

Gemeenschapsdiensten

Het verkennen van lokale gemeenschapsdiensten, zoals dagopvangcentra, kan helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk. 

Mantelzorg en respijtzorg 

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Maar mantelzorg verlenen kan heel intensief zijn. Er zijn mogelijkheden om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten. Denk aan dagbesteding of respijtzorg. Respijtzorg betekent dat de zorg tijdelijk wordt overgenomen. Veel zorglocaties bieden tegenwoorden de mogelijkheid om er tijdelijk te verblijven. Op Filica vindt u ook zorginstellingen voor tijdelijk verblijf. Ook kunt u eens kijken naar zorghotels. In veel gevallen is er vergoeding voor een tijdelijk verblijf, maar het hangt af van de situatie. Een mantelzorg makelaar kan met u meedenken. 

Dienstverlening aan huis

Naast zorg aan huis, kunt u ook hulp krijgen bij het huishouden. Dat kunt u aanvragen bij uw gemeente en loopt via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ook taxivervoer behoort tot de mogelijkheden. Denk ook aan een maaltijd- of boodschappenservice.

 

4. Hulpmiddelen voor ouderen in en rond huis 

Er zijn steeds meer hulpmiddelen voor ouderen die het langer thuis wonen ondersteunen. Denk aan het gebruik van een rollator, scootmobiel of heupairbag. Maar niet alleen op het gebied van mobiliteit zijn er hulpmiddelen. Een digitale loep of kalenderklok zijn voorbeelden van kleine hulpmiddelen die bijdragen aan veiligheid en comfort. Met de hulpmiddelenwijzer van Vilans kunt u de hulpmiddelen bekijken die voor uw situatie handig kunnen zijn. 

 

5. Financiële planning 

Financiële stabiliteit en planning zijn van belang. Het opstellen van een budget en het plannen van financiën voor de lange termijn helpen om de kosten van langer thuis wonen te beheren.

Zorgverzekering

Het begrijpen van de dekking van een zorgverzekering is belangrijk. Lees meer tips en informatie over de zorgverzekeringen voor 2024.

Pensioenplanning

Het plannen van een financieel veilige pensioenperiode is essentieel om inkomsten te behouden en te voorzien in zorgkosten.

Levenstestament

Een levenstestament kan helpen om ervoor te zorgen dat uw wensen worden gerespecteerd en dat er duidelijke richtlijnen zijn voor familieleden, zorgverleners en artsen in geval van medische noodsituaties of andere situaties waarin u zelf geen beslissingen meer kan nemen. Het is belangrijk om bij het opstellen van een levenstestament juridisch advies in te winnen. 

Nalatenschap 

Het opstellen van een testament is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw wensen met betrekking tot uw bezittingen en nalatenschap worden gerespecteerd na uw overlijden. Met een testament kunt u bepalen hoe uw eigendommen en bezittingen na uw overlijden worden verdeeld. Dit stelt u in staat om specifieke erfgenamen aan te wijzen en te regelen wie welk deel van uw nalatenschap ontvangt.

 

6. Op tijd verpleeghuizen vergelijken

Zo lang mogelijk in uw huidige woning blijven met de best mogelijke kwaliteit van leven, dat is voor velen een wens. Maar op tijd oriënteren voor een nieuwe plek om te wonen met zorg, is wel van belang. Er is veel variatie in verpleeghuizen: van kleinschalige locaties tot grote locaties met veel voorzieningen, en kiest u voor particuliere woonzorg of reguliere woonzorg. Wachtlijsten zijn geen uitzondering, en u krijgt vaak veel nieuwe informatie. Zorg dat u in alle rust om u heen kunt kijken. 

Op Filica vindt u een overzicht van verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Nederland waar u kunt wonen met zorg, zodat u eenvoudig kunt zien welke locaties in de buurt liggen.

Praktische info

Terug naar boven