Variatie in woonvormen voor ouderen

Bij alle locaties die u op Filica vindt is 24 uur per dag zorg aanwezig. Om een idee te geven van de mogelijkheden is een globale verdeling gemaakt, met een voorbeelden van locaties:

  1. Wonen op een locatie waar bewoners met en zonder zorgvraag naast elkaar wonen
  2. Wonen op een locatie met veel voorzieningen, waar bewoners verschillende type zorgvragen hebben
  3. Kleinschalig wonen met dementie
  4. Wonen met zorg in een luxe zorgvilla

1. Wonen op een locatie waar bewoners met en zonder zorgvraag naast elkaar wonen

De Nieuwe Munt, onderdeel van De Zorggroep, Tegelen in Limburg

In wijk De Nieuwe Munt is de samenstelling van bewoners heel divers. Het is een wijk voor jong en oud en de appartementen voor mensen met én zonder zorg liggen door elkaar. Ook zijn er appartementen voor eerstelijnsverblijf, wonen er mensen in de groepswoningen, is er een revalidatieafdeling en dagbehandeling voor mensen van buiten De Nieuwe Munt. Daarnaast vormt de brasserie een fijne ontmoetingsplek voor de buurt. Het zorgt voor een vitale gemeenschap, waarbij Positieve Gezondheid en zelfredzaamheid voorop staan.

foto: De Nieuwe Munt, fotograaf Kim Roufs

 

Neboplus in Barneveld, Gelderland

Locatie Nebo heeft verschillende mogelijkheden onder één dak. Er zijn kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie, zorgappartementen voor een intensieve zorgvraag, maar ook aanleunwoningen. Waarbij zorg altijd dichtbij is. Dit biedt ook een mooie oplossing voor echtparen die op deze manier dicht bij elkaar kunnen wonen. Een gemeenschap waarin je samen optrekt, met medewerkers en vrijwilligers, en waar ruimte is voor ontmoeting en samenzijn.

Neboplus ontwikkelt momenteel ook een locatie in Voorthuizen, verwachte opening in 2023. Ook op deze locatie komen verschillende vormen van leven, wonen en zorg samen. Er is een samenwerking tussen Woningstichting Barneveld, Neboplus en Kindercentrum Bzzzonder.

 

foto's: Neboplus

 

Oranjehof, onderdeel van Zorgcentra De Betuwe, Buren, Gelderland

In Oranjehof wonen 49 ouderen. Het woonzorgcentrum ligt aan de rand van het historische stadje Buren. De locatie is ruim opgezet en vernieuwd. Er zijn kleinschalige groepswoningen, voor bewoners met dementie, maar ook zorgappartementen en inleunwoningen. Een mooie mix, waarbij alle bewoners gebruik kunnen maken van de voorzieningen van Oranjehof, zoals het restaurant met buitenterras, dagbesteding en de gezellige ontmoetingsruimte.

foto: Zorgcentra De Betuwe, Oranjehof

2. Wonen op een locatie met veel voorzieningen, waar bewoners verschillende type zorgvragen hebben

NeiBertilla, onderdeel van ZuidOostZorg, Drachten, Friesland

In Neibertilla kunnen mensen terecht voor specialistische zorg en behandeling, maar ook voor langdurige verpleeghuiszorg. Neibertilla heeft veel voorzieningen in huis. Sûnenz biedt niet alleen voorzieningen voor bewoners, maar ook voor de omgeving. Er is een kapper, supermarkt, restaurant en fitnessruimte gevestigd, maar je vindt er ook een huisartsenpraktijk en prikpost. Daarnaast is er een programma met activiteiten, denk aan kookworkshops, een koor en kunstatelier.

foto: ZuidOostZorg, NeiBertilla
 

De Eschpoort, onderdeel van de Liberein, Enschede, Overijssel

De Eschpoort beschikt naast een verzorgingshuis ook over een verpleegafdeling. Het is een grotere locatie met alle voorzieningen binnen handbereik. U vindt er een Grand Café en restaurant, supermarkt, kapsalon, pedicure, bibliotheek, maar ook een behandelcentrum, prikpost en welzijnsfaciliteiten. Er worden activiteiten georganiseerd en er is een hotelkamer beschikbaar voor overnachting van vrienden of familie.


3. Kleinschalig wonen met dementie

Herbergier in Gees, Drenthe

In de Herbergier in Gees wonen mensen met dementie. Het is een kleinschalige locatie met 15 appartementen. Een thuis voor bewoners en de ondernemers, en een tweede thuis voor de medewerkers. Voorheen was het pand in gebruik als melkfabriek en korenmalerij, waardoor het nog steeds ruim van opzet is. Bewoners volgen hun eigen ritme, en kunnen genieten van een riante tuin.

foto: Herbergier Gees
 

Eikenbosch in Breda, onderdeel van Thebe, Noord-Brabant

De Eikenbosch is een kleinschalige locatie voor bewoners met dementie. De locatie bestaat uit drie woonlagen. Op elke woonlaag wonen maximaal acht personen. Er is bewust gekozen voor een kleine groep om iedereen aandacht te kunnen bieden. In elke groep is een gezellige woonkamer met ruime keuken te vinden. Bewoners worden betrokken bij dagelijkse activiteiten zoals het koken. Er is een besloten tuin, maar ook de bosrijke omgeving biedt mogelijkheden voor een wandeling met familie en naasten.

 

foto: Thebe, Eikenbosch

4. Wonen met zorg in een luxe zorgvilla

Hildebrand, onderdeel van Domus Magnus, Haarlem, Noord-Holland

In deze prachtige zorgvilla zijn 28 appartementen gerealiseerd. Originele elementen zijn bewaard gebleven en het pand heeft een warme en luxe uitstraling. Het is gelegen tegenover stadsbos Haarlemmerhout. Bij Domus Magnus wordt particuliere woonzorg geboden, met zowel lichamelijke als psychogeriatrische zorg. Er zijn regelmatig activiteiten met aandacht voor kunst en cultuur, zoals een huiskamerconcert.

foto: Domus Magnus, Hildebrand
 

Zorgresidentie Zonneburg, Driebergen- Rijssenburg in Utrecht

Deze stijlvolle zorgvilla met moderne aanbouw is één van de locaties van Zorgresidentie Zonneburg. Er zijn 21 appartementen die naar eigen wens kunnen worden ingericht. Allemaal geschikt voor zowel echtparen als alleenstaanden. Er is een riante tuin, en de bosrijke omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling.

 

Bovenstaande voorbeelden laten globaal de verschillen zien tussen locaties voor wonen met zorg. Meer weten over wie u kan helpen, en welke organisaties nog op uw pad komen, lees verder bij ‘waar regelt u wat?’.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen en artikelen?

Volg Filica op Facebook en LinkedIn.

Terug naar boven