Op bezoek bij Nusantara, huis met cultuurspecifieke zorg

Ik ben er niet mee bekend en ga ernaar toe om de sfeer te proeven, en er meer over te weten te komen. 

Nusantara Patria

eind augustus '22

Wanneer ik mail met Patria krijg ik gelijk de vraag of ik blijf eten. Wat leuk! Ik neem het aanbod graag aan. En zo zit ik om twaalf uur samen met de bewoners aan een heerlijke warme maaltijd met rijst en boontjes. Voor mij lekker pittig, maar voor mijn tafelgenoten nog niet scherp genoeg. Een beetje sambal doet wonderen. Voor de liefhebbers zorgen medewerkers dat de eigen sambal van bewoners klaar staat tijdens het eten. Dat lijkt een klein gebaar, maar echte gastvrijheid zit in kleine dingen. Dagelijks kunnen bewoners kiezen voor een Indische maaltijd of iets anders, zoals aardappelen met groente, of een pasta. 

De buitenzijde van het pand is niet indrukwekkend. Eenmaal binnen in Patria ervaar je een warme sfeer. Het is vrolijk, niet te strak, en vooral warm ingericht. Er wordt geleefd. Bij de toko kunnen bewoners terecht voor kleine boodschappen en lekkernijen als spekkoek. In de gezamenlijke woonkamer wordt gegeten, het ruikt goed. Op de achtergrond staat zacht de muziek aan. 

  

Ook in Patria wordt de vraag naar een woning voor ouderen met dementie groter. Zo werd al een verdieping voor bewoners met lichamelijke zorg veranderd in wonen met dementie. Kleine aanpassingen helpen mensen met dementie. Zo is op de liftdeuren een gevulde boekenkast te zien. Het maakt nieuwsgierig in plaats van onrustig als je even op de lift moet wachten. Aan de zijkant van het trappenhuis zie je levensgrote foto’s van het landschap in Indonesië. Herkenbare beelden voor bewoners. 

Nog voordat de bewoners verhuizen naar Patria wordt een levensboek gemaakt. Nicolette Saämena geeft aan dat ze het van belang vinden de bewoners te kennen. Om te weten wat er in hun leven speelt en wat belangrijk voor hen is. Ook wordt er gevraagd hoe ze aangesproken willen worden, bijvoorbeeld met tante of mevrouw. Nieuwe bewoners komen eerst kijken, soms meerdere keren. Ze eten mee met familie en ervaren zo alvast hun nieuwe huis. 

 

Patria is onderdeel van Nusantara, met een locatie in Bussum en Ugchelen (Apeldoorn). Ze bieden cultuur sensitieve zorg aan voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië en hun nakomelingen. 

Praktische info

Terug naar boven